Предлагат единият да влезе в експлоатация до 31 декември 2034 г.

...
Предлагат единият да влезе в експлоатация до 31 декември 2034 г.
Коментари Харесай

1,5 млрд. лв. от БЕХ за нови ядрени блокове искат Борисов, Пеевски и Кирил Петков

Предлагат единият да влезе в експлоатация до 31 декември 2034 година

1,5 милиарда лева да бъдат отделени за градежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Това оферират Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Делян Добрев. Депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ са внесли надлежно проекторешение на Народното събрание (НС) , сподели информация на „ Флагман “.

С него се планува да се разпореди на министъра на енергетиката да предприеме дейности за нарастване капитала на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД с парична вноска в размер на до 1,5 милиарда лева от " Българския енергиен холдинг " (БЕХ).  Целта е увеличение на капитала на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД в същия размер.

Предвижда се още Народното събрание да задължи енергийния министър да употребява бъдещите доходи от продажбата на съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане, предопределено за плана „ АЕЦ Белене “, само за построяването на новите два блока на „ Козлодуй “.

Предлага се и прелиминарен интензивен график за създаване на 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ с технология AP 1000 от Westinghouse . Според него въвеждането в трайна комерсиална употреба на обекта следва да се случи до 31 декември 2034 година

В претекстовете си депутатите показват, че „ БЕХ “ ЕАД разполага с финансови запаси, посредством които да усили капитала на плановата компания с 1,5 милиарда лева

„ Целта на това деяние е да бъде обезпечено финансирането, належащо за стартирането на идващия стадий от капиталовото желание за построяването на нова нуклеарна мощ, при което ще бъде предоставен контракт за правене на същинския инженеринг, в това число и механически план. На база на направената проекто-сметна документи, която ще е част от техническия план, ще стане допустимо и вземането на финално капиталово решение от страна на възложителя. Техническият план ще даде по-точна информация за нужните финансови разноски. На този стадий се планува пускане и на дейностите по структуриране на финансирането за плана и начало на договарянията с банкови институции с оглед привличане на нужните средства “, написа още в мотиватионната част.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР